اواخر سال 2025
Nvidia
که برخلاف زمان عرضهی کارتهای گرافیک NVIDIA GeForce RTX 5090 و RTX 5080، ابتدا نتایج نقد و بررسی پرچمدار انویدیا توسط منابع مستقل منتشر خواهد شد. البته به نظر میرسد که در ابتدا برنامه به شکل دیگری تنظیم شده بود. پیش از این صحبت از تاریخ ۲۱ ژانویه مطرح بود که با زمان عرضه کارت گرافیک RTX 5080 نیز همزمان میشد؛ اما انتشار آخرین نسخه BIOS کارت گرافیک 5080 باعث شد تا شرکتهای تولید کنندهی این محصول مجبور باشند تا برای آماده سازی محصولات خود در زمان عرضه، تلاش بیشتری را به کار بگیرند.
به این ترتیب انویدیا تصمیم گرفته تا زمان انتشار نتایج بررسی RTX 5080 را به تاریخ ۳۰ ژانویه (۱۱ بهمن) موکول کند. درحال حاضر این تاریخی است که برای عرضه همزمان کارتهای گرافیک RTX 5090 و RTX 5080 در نظر گرفته شده است. نکته جالب توجه این است که حالا این RTX 5080 نیست که اول از همه این نتایج را دریافت خواهد کرد و زمان صدور مجوز انتشار این مطالب نیز به طور همزمان صادر نخواهد شد. در واقع RTX 5090 یک هفته زودتر از این تاریخ مجوز خواهد کرد.
کارت گرافیک های سری RTX 5090
- کارتهای گرافیک RTX 5090/RTX 5090D برای نسخههای Founders Edition و کاستوم تولید شده توسط شرکای تجاری انویدیا: ۲۴ ژانویه ۲۰۲۵ (۵ بهمن)
- کارت گرافیک RTX 5080 برای نسخههای Founders Edition و کاستوم تولید شده توسط شرکای تجاری انویدیا: ۳۰ ژانویه ۲۰۲۵ (۱۱ بهمن)
- زمان آغاز فروش کارتهای گرافیک RTX 5090 و RTX 5080: از ۳۰ ژانویه (۱۱ بهمن)
تا جایی که میدانیم انویدیا برای صدور مجوز انتشار مطالب نقد و بررسی کارتهای گرافیک RTX 5090 و RTX 5080 تمایزی بین نسخه Founders Edition و نسخههای کاستوم تولید شده توسط شرکای تجاری AIB در نظر نخواهد گرفت. البته که همچنان احتمال دارد که این تاریخ تغییر کند، اما احتمال آن زیاد نیست.
نکتهی دیگر این است که این نتایج برای هردو نسخهی جهانی RTX 5090 و نسخهی ویژه بازار چین RTX 5090D به طور همزمان در دسترس قرار خواهند گرفت. نسخهی ویژه بازار چین کارت گرافیک RTX 5090 به منظور قرار گرفتن در محدودهی تعیین شدهی تحریمهای ایالات متحده، از قابلیتهای هوش مصنوعی محدودتری برخوردار است.

کارت گرافیک های سری RTX 5080
کارتهای جدید که با نام Blackwell شناخته میشوند، از ژانویه ۲۰۲۵ (بهمن ۱۴۰۳) با قیمتی بین ۵۴۹ دلار تا ۱۹۹۹ دلار در دسترس خواهند بود. مدل پرچمدار GeForce RTX 5090 با قیمت ۱۹۹۹ دلار عرضه میشود. پس از آن RTX 5080 با قیمت ۹۹۹ دلار، RTX 5070 Ti با قیمت ۷۴۹ دلار و RTX 5070 با قیمت ۵۴۹ دلار قرار دارند.
همچنین فناوری DLSS 4 که همزمان با این محصولات منتشر خواهد شد، در روز اول عرضه از ۷۵ بازی و اپلیکیشن پشتیبانی خواهد کرد که شامل Diablo 4 ،Stalker 2 ،Indiana Jones and the Great Circle و آثار دیگر میشود. علاوه بر بازیهای موجود، آثاری مثل DOOM: The Dark Ages و Dune: Awakening نیز در روز عرضه از DLSS 4 پشتیبانی خواهند کرد.


اواخر سال 2000، توشیبا از لپتاپهایی با حسگر اثر انگشت رونمایی کرد که به کاربران اجازه میداد تا به جای حفظ کردن رمزهای عبور پیچیده، قفل دستگاه خود را با یک لمس انگشت باز کنند. اولین گوشیهای دارای حسگر اثر انگشت نیز در همان زمان معرفی شدند و بهنظر میرسد اولین گوشی با این قابلیت Sagem MC 959 ID بوده و زیمنس (Siemens) نیز در اوایل سال 1998 روی نمونه اولیهای با حسگر اثر انگشت کار میکرده است.
این فناوری به سرعت در دستگاههای PDA (دستیار دیجیتال شخصی) نیز مورد استفاده قرار گرفت و در نهایت، اپل آن را به یکی از ویژگیهای اصلی گوشیهای هوشمند تبدیل کرد
ظهور حسگر اثر انگشت در گوشیهای اپل
آیفون 5s سال 2013 با قابلیت جدیدی به نام «Touch ID» معرفی شد؛ حسگر اثر انگشتی که روی دکمه Home و بخش پایینی نمایشگر قرار داشت. در اوایل، این فناوری به عنوان یک جایگزین سریعتر برای باز کردن قفل دستگاه استفاده میشد، اما اپل با آیفون 6 و 6 پلاس و معرفی Apple Pay، استفاده جدیدی را برای آن معرفی کرد.
اپل با سری آیفون 6s از نسل دوم تاچ آیدی رونمایی کرد. هرچند Touch ID همچنان نیز در حال استفاده است و دستگاههای جدیدی مانند نسل سوم iPhone SE از آن بهره میبرند، اما دیگر روش احراز هویت ترجیحی اپل محسوب نمیشود.
اپل ممکن است حسگر اثر انگشت را محبوب کرده باشد، اما در سال 2017 با آیفون X از این ایده دور شد و تکنیک جدیدی تحت عنوان Face ID را مورد استفاده قرار داد که در آن با استفاده از چهره کاربر، قفل صفحه باز میشود.